Monday, May 6, 2013

Tervisepäev Pelgulinna Gümnaasiumis


18. ja 25.aprill toimus Pelgulinna Gümnaasiumi aulas ja auditooriumis algklassidele ja põhikoolile suunatud erinevaid terviseteemalisi tegevusi. Läbiviijateks Pelgulinna Gümnaasiumi õpetaja ja toidutehnoloog Marina Kuznetsova ning Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tervisedenduse üliõpilane Triin Ollema. Abikäe ulatasid ka algklasside klassijuhatajad. Rühmatöö harjutamiseks oli klassidest moodustatud viieliikmelised grupid, seda 1.-4. klassini.Rühmasid sai terve aulatäis, sest Pelgulinna Gümnaasiumis on 4 I klassi ja 4 II klassi, III ja IV klasse on kumbagi kolm komplekti. Esimesed ja teised klassid said ülesandeks kleepida erinevad toiduained õigetele paberitele ning need ära värvida. Valgetele tuli kleepida tervislikud toiduained ja pruunile paberile ebatervislikud toiduained. Mõte  seisnes selles, et lapsed teeksid vahet mida süüa on kasulik ja mida mitte. Lastele sellised ülesanded meeldisid ja kõik töötasid õhinal kaasa. Parimad tööd said ka autasustatud aedmaasika ja mustsõstra maitseliste mahekrõpsudega. Õpilaste töödest tehti kooli sööklasse näitus.
III ja IV  klasside ülesandeks oli lahendada 2 ristsõna, millest esimene oli toitumisteemaline ning teine terviseteemaline. Klassides olid samuti moodustatud viieliikmelised grupid. Lahendussõnadeks olid: karastamine ja mahetoit. III klasside sõnad, mida ei tahetud kuidagi välja mõelda olid: sport, sõber, toit, jalutamine, Coca-Cola. IV klassidel: sport, jalutamine ja Coca-Cola. Ristsõnade lahendamine käis aja peale. Parimaid autasustati. III klasside kiireim aeg oli 7min.42sek ning IV klassidel 11min.38sek. 3klassidel läks üldkokkuvõttes aega 20min.45sek ja 4 klassidel 19min 48 sek. Parimale grupile mõlemas vanuseklassis auhinnaks aedmaasika maitselised mahekrõpsud.
Tagasiside: lastele väga meeldis tervisteemalisi ristsõnu lahendada ning avaldati soovi neid veelgi teha. Sellised terviseteemalised tegevused on populaarsed, huvitavad ja õpetlikud, arendades loogilist mõtlemist. Rahule jäid nii osavõtjad kui ka korraldajad.
V-IX klassid asusid parimaid välja selgitama toitumis-ja terviseteemalise viktoriiniga. Iga klass oli esindatud neljaliikmelise võistkonnaga. Viktoriini käigus esitati 16 küsimust. Kõige vähem olid õpilased teadlikud toidupüramiidist. Probleeme valmistas ka teadmine, palju suhkrut on 0,5 l Coca-Colas. Tublimad klassid auhinnati aedmaasika maitseliste mahekrõpsudega. Viktoriini tagasiside anti õigete vastuste näol koheselt, lootuses, et info ka talletub.Kas õpilastele see üritus meeldis? Jah ning ollakse valmis edaspidigi erinevatest viktoriinidest osa võtma. Viktoriini viis läbi Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tervisedenduse üliõpilane Triin Ollema.

No comments: