Tuesday, March 29, 2022

Omanäoline Pelgulinna Gümnaasiumi juubeliturniir 110!

2022 aasta märtsikuu eelviimasel kolmapäeval toimus Pelgulinna Gümnaasiumi võimlas kooli 110. aastapäevale pühendatud omanäoline juubeliturniir sportmängudes. Miks mitmus? Toimus kooli ajaloos esmakordselt turniir, kus mängiti kombinatsioon kahest sportmängust võrkpallist ja indiacast. Kuna need kaks sportmängu on oma olemuselt ja reeglitelt sarnased, siis oli põnev nad omavahel siduda. Jälgida, kuidas võrkpallurid saavad hakkama neile veidi võõra palli käsitlusega. Et turniir oleks põnevam, viisime sisse ka mõned erireeglid. Üheks tähtsamaks, oli reegel, mis ei lubanud blokkida naisterahva löödud rüdenlööki. Turniiri eripäraks oli ka seik, et mängisime 15 punktini ja kahe geimi võiduni, millest üks geim pidi olema kindlasti indiaca. Mängu alguses loositi ilusa indiaca palliga (kaunid punased suled) võistkond, kes sai otsustada, millise sportmänguga nad tahavad alustada. Sellise süsteemiga said võistkonnad välja mõelda mängutaktika, mis osutus tihti edukaks.

Aga ükski sünnipäev ei saa alata ilma üllatuskülalisteta. Nii kaunistasidki turniiri algust oma imeliste esinemistega meie kooli enda tublid, silmapaistvad sportlased: iluvõimleja Victoria Puusepp ja võistlustantsija Elenor Kurisoo koos partneri Aleksander Tuudor Kappetiga.

Turniirile registreerus viis võistkonda. Kool sai välja panna kaks õpilaste võistkonda, vilistlasvõistkondi registreerus ka kaks: vilistlased 30+ ja vilistlased 20+ ning üllatus-üllatus.... esmakordselt asusid jõuproovist osa võtma ka Pelgulinna Gümnaasiumi õpetajatest moodustatud võistkond.

Uudne turniir tõi saali palju elevust ja sportlikku soovi iga geim võita. Õpilastele tegi kindlasti heameelt mäng, kus sai õpetajatele "ära panna". Nimelt, pidid õpetajad tunnistama kahe geimilist kaotust õpilaste I võistkonnale. Ei jäta siinkohal mainimata, et selle võistkonna komplekteerisin ise, et oleks ikka üks tugev võistkond ka Pelgulinna Gümnaasiumit esindamas. On ju läbi aegade tulnud Pelgulinna Gümnaasiumi võistkonnad (tütarlapsed) võrkpallis Tallinna koolinoorte meistriteks. Tollaseks juhendajaks legendaarne võrkpallitreener Eva Pruel. 

Õpetajate võistkond koosnes erinevate ainete õpetajatest: Selestin Vaiksaar (klassiõpetaja), Petri Asperk (IT, arvutiõpetus), Sten Sakson (ajalugu), Inga Proomann (bioloogia), Imbi Hoop (geograafia), Erik Remma (huvijuht), Rea Lillemets (liikumisõpetus).

Vilistlased 30+ võistkond oli aukartust äratav. Nende mängutehnika oli läbimõeldud ja toimis imeliselt. Tõsted võrgu kohale olin nii sujuvad ja kindlad. Võistkonnas mängisid: Annely Laur (lõp.a. 1985), Kristel Siht (Kaitsa) (1986), Maarja Kapsi (1993), Kadri Seeder (Pärn) (1990ndad), Sven Preiman (1986), Meelis Ganson (1985), Raivo Sepp (1985).

Vilistlased 20+, meie endised ägedad jalgpallurid ja korvpallurid. Panid võrkpalli võistkonna kokku juba kooli ajal ja ütlesid enesekindlalt: "Me saame hakkama" ja saidki. Nii olid nad platsis ka nüüd rõõmsad, nagu alati ja võitlusvalmid: Karl-Master Olde (lõp.a. 2020), Markus Kilm (2020), Markus Mäekivi (2020), Artur Lukki (2020), Carl Erik Klamas (2017), Henry Naptal (2017).

Õpilased II olid väga tublid ja üllatav võistkond. Nemad moodustusid kuidagi ise. Turniiri algus oli krobeline, "üle kivide ja kändude", kuid mäng mängult läksid üha paremaks. Edukalt saadud punktid tõid näeratuse näole ja kaotus ei tundunudki enam nii halb. Endast parima andsid: Kevin Meresmaa (11kl.), Kerttu Kerdt (11kl.), Gret Küttis (6kl), Victoria Abro (11kl), Helerin Türk (9kl), Trinity Karhu (9kl).

Õpilased I oli aga minu, kui liikumisõpetaja soovvõistkond. Korjasin õpilaste seast kokku tegev võrkpallurid, keda assisteerisid edukalt kaks jalgpallurit. See võistkond näitas ilusat võrkpalli ja indiaca mängu oskust. Ehk jäid vilistlastele 30+ alla eelkõige suhtlusega platsil, Võrkpall vajab julget suhtlust, et kombinatsioonid õnnestuksid. Aga nende mäng oli nauditav, korralikud tugevad servid, kauneid palli päästmisi, aga ka ründelööke. Tore, et saime nendest õpilastest vahva segavõistkonna ning nad ilusti kokku mängima. Koolinoorte võistlustel ju sellist "combot"  võistlema panna ei tohi, piisavat arvu võrkpallureid kindlas vanuseastmes, aga kahjuks võtta pole. Võistkonnas mängisid: Ronja Lydia Vehmanen (10kl), Sarah-Maria Tõnissoo (8kl), Maria Hall (5kl), Eliisa Zelenets (9kl), Silver Veskimeister (8kl), Raiko Madar (11kl), Sten Martti Rand (11kl).


Kokkuvõtteks sai peetud vahva sportlik õhtu, mille krooniks oli kõikidele osalejatele juubelimeene, meie enda kooli õpilaste disainitud ning õpetaja Petri Asperki poolt 3D prinditud võtmehoidja, aga keegi ei keela seda ka medalina kaela või seinale riputada.

Suur tänu ja kummardus ka liikumisõpetajatele Riina Noolele ja Riina Randleppale ning mulle, sest ilma meieta oleks tulnud välja teistmoodi võistlus!

Kohtumiseni viie aasta pärast!

No comments: