Monday, September 30, 2019

Üle 900 õpilase sportis kolmes erinevas kohas!

26. septembril pidasid rahvusvahelise spordinädala raames oma kooli spordipäeva ka meie, Pelgulinna Gümnaasiumi õpilased, klassijuhatajad, abiklassijuhatajad ja liikumisõpetuse õpetajad. Sel korral olime jaganud oma pea 1000 õpilast sportima kolme erinevasse kohta:
Kõige väiksemad, 1. klassi õpilased, jäid turvaliselt koolimaja pakutavaid võimalusi kasutama. Nemad sportisid võimlas spordiklubi "Star" korvpalli noorte treeneritega, võtsid mõõtu koridoris erinevaid kombineeritud teatevõistlusi sooritades ning aulas tantsu praktiseerides.
2.-5. klassi võõrustas sel korral FC Flora korraldustiim. Õpilased said tutvust teha A Le Coq Arena harjutusväljakutel erinevate jalgpalli kombinatsioonidega, proovisid mängu ning piilusid ka Eesti jalgpalli rahvusstaadioni tribüünidelt peaareenile. Kahjuks ei olnud võimalik ekskursiooni suuremalt ette võtta, sest laste arv, mille me staadionile paiskasime oli liigselt suur. Küll aga suutsime me viia staadionile lapsed, kes päriselus sinna ilmselt ei satu.
6.-12 klass proovis Stroomi rannaalal esmakordselt päris orienteerumist. Raja valmistas ette Eesti Orienteerumisliidust Margus Hallik. Meil olid päris orienteerumiskaardid, kontrollpunktid koos kompostriga. Jah, rada oli vaid 1,2 km pikk, kuid see oli teistsugune, kui tavaliselt oleme õpilastega harjunud maastikumängu tehes. 
Orienteerumine nõuab mõningaid teadmisi topograafias, oskust lugeda spordikaarti ja maastikku ning neid teadmisi omavahel siduda. On vaja osata valida ratsionaalne teekond, mis nõuab sportlaselt kiiret ja täpset olukorra analüüsi suure füüsilise pinge all. Orienteerujal kujunevad sellised vajalikud omadused nagu tähelepanelikkus, vastupidavus, tahtejõud ja oskus orienteeruda halbades tingimustes. Sportlik orienteerumine maastikul - see on intellektuaalne spordiala, mis vajab optimaalse tee valikut punkti leidmiseks ja selle võtmiseks. Siinkohal märgin ära, et spetsiaalorienteerujal kulus raja läbimiseks 6 minutit, kõige aeglasemal meeskonnal aga 36 minutit.
Nurisejaid laste seas ei olnud, kõik finišeerujad ütlesid, et tegemist oli väga laheda üritusega, nii teistmoodi ning põnev. 
Kuulame ikka kõigepealt osavõtjate, õpilaste arvamust, siis alles kõrvalseisjate kommentaare. Üritusi korraldame ju ikka ja ainult laste jaoks! Liikumisõpetus on suunatud sellele, et mitte taga ajada tulemust, vaid ikka tunda rõõmu värskes õhus olemisest, koosolemisest ja jõukohasest liikumisest.
Spordinädala eesmärk sai täidetud, õpilased olid kõik rõõmsad!
Täname ürituse korda minemise eest jalgpalliklubi FC Florat, korvpalliklubi BC Star´i ja Eesti orienteerumisliitu ja muidugi meie enda kooli vahvaid õpilasi!



No comments: